Kan ik nog snijden in de bedrijfskosten?
Alvi adviseert u over uw financiële efficiency.
Kan ik nog snijden in de bedrijfskosten?
 

Foodwatch toont mazen in Europese etiketteringswet

Foodwatch heeft het ultieme misleidende product ontworpen om de mazen in de nieuwe Europese etiketteringswet aan te tonen. De nieuwe regels gelden vanaf 13 december 2014, maar volgens foodwatch beschermen ze onvoldoende tegen misleiding. Zo zijn er nog steeds gezondheidsclaims mogelijk voor producten met veel suiker, is de minimale lettergrootte van 1,2 millimeter voor veel consumenten zonder loep onleesbaar en mogen termen zoals 'verantwoord' en 'ambachtelijk' vrij gebruikt worden. Om de tekortkomingen in de nieuwe wet te illustreren presenteert foodwatch het fictieve product 'Framboos Fitness Flakes'. De verpakking van dit product voldoet aan de nieuwe regels, maar is erg misleidend.
Op de verpakking van dit fictieve product 'Framboos Fitness Flakes' zijn veel grote frambozen weergegeven in een mueslikommetje, maar uit de kleine lettertjes in de ingrediëntenlijst blijkt dat er slechts 1% framboos in het product zit. Dit mag zolang de fabrikant 'serveertip' bij het mueslikommetje zet. De claim 'bron van vitaminen en mineralen' geeft de Fitness Flakes het imago van een verantwoord product, maar in werkelijkheid bestaat het voor ruim 25% uit suiker.

Op de voorkant van de verpakking wordt het suikeraandeel weergegeven aan de hand van een portie van slechts 30 gram en een twijfelachtige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid afkomstig uit de voedselindustrie. Met de vermelding van 7,6 gram en 8% van het dagelijks aanbevolen maximum wordt de indruk gewekt dat het aandeel suiker wel mee valt. Wanneer het verkeerslichtsysteem zou worden toegepast, zou direct duidelijk worden dat het product veel suiker bevat.

De 'clean labels' - 'zonder kunstmatige kleurstoffen' en 'zonder kunstmatige smaakstoffen' - suggereren dat het product natuurlijk is, maar toch bevat het product kunstmatige aroma's en kleurstoffen. Dat de melk voor de 'stukjes melkchocolade' afkomstig is van koeien die genetisch gemodificeerd grondstoffen in het voer hebben gekregen staat niet op de verpakking. Op basis van de ingrediëntenlijst valt ook niet te ontdekken dat de vlokken niet vegetarisch zijn: ze bevatten aroma's en kleurstoffen met dierlijke bestanddelen. Deze fictieve fabrikant vermeld dat liever niet duidelijk op de verpakking.

Om misleidende marketing een halt toe te roepen, heeft foodwatch een 15 puntenplan opgesteld voor eerlijke etiketten. Via een petitie roept de consumentenorganisatie minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om zich op nationaal en Europees niveau hard te maken voor dit plan. Consumenten kunnen de petitie tekenen op de website van foodwatch.

bron: foodwatch, 26/02/15

Diensten

Bedrijfsscan voor de Food Industry

Onze bedrijfsscan specifiek voor de Food Industry geeft u voor een vaste prijs een scherpe risicoanalyse en een plan van aanpak van uw huidige onderneming. Eerst zal in een intake gesprek een duidelijke risico-inventarisatie gemaakt wat uw wensen zijn en welke onderdelen de bedrijfsscan dienen te bevatten.
 

Meerderheidsdeelneming in uw onderneming van de Food Industry

Wilt u nog meer betrokkenheid of heeft u geen voldoende financiële middelen om ALVI in te huren voor een bedrijfsscan of voor interim-management dan is een meerderheidsdeelneming in uw onderneming in de Food Industry een optie.
 

Interim-Management voor de Food Industry

Het is voor u mogelijk dat ALVI voor een bepaalde periode in te huren om een risicoanalyse van uw onderneming dat actief is in de Food Industry middels een interim-management periode. ALVI maakt hierbij gebruik van de kennistool bedrijfsscan.